Podologie

Podologie is een paramedisch beroep die zich bezighoudt met het onderzoeken en behandelen van de voet en de daarop bovengelegen structuren zoals rug, heup en knie. Ook nagel- en huidaandoeningen kunnen door een podoloog behandeld worden.

Onderzoek

Alvorens er een mogelijke aandoening kan worden vastgesteld, wordt er eerst een grondig onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek start met een intakegesprek. In dit gesprek bekijken we de medische voorgeschiedenis tot de klacht- en/of hulpvraag die zich momenteel voordoet. Na dit gesprek gaan we over naar klinische en biomechanische metingen. Tijdens deze metingen wordt er rekening gehouden met de hulpvraag. 

Een ander belangrijk domein waar de podoloog zich in specialiseert zijn de schoenen. Deze worden tijdens het onderzoek eveneens grondig bekeken. Een goede schoen moet namelijk aan enkele criteria voldoen. Indien de huidige schoenen niet de juiste ondersteuning bieden, worden tips meegegeven.

Na het onderzoek volgt een ganganalyse. Voor deze analyse wordt er gebruik gemaakt van een loopband, waarbij het stap- en looppatroon wordt geanalyseerd. 

Na afloop van het onderzoek wordt afhankelijk van de specifieke klacht- en/of hulpvraag een behandelplan opgesteld.

Voetverzorging (instrumentele behandeling)

Last van likdoorn, overmatig eelt of een ingegroeide nagel? Dan kan je eveneens beroep doen op een podoloog. Een podoloog gaat verder dan enkel het knippen en frezen van de nagels. Ook risicopatiënten met onder meer diabetes myelitis of reuma artritis kunnen hier voor een behandeling terecht.

Mogelijke bijkomende behandelingen: 

  • siliconetherapie (orthoplastie): siliconen worden naargelang het probleem op maat gemaakt. Siliconetherapie kan zowel een ontlastende of corrigerende werking hebben. Denk maar aan hamertenen, likdoorns, wrijving tussen de tenen, enz.

  • nagelbeugel (orthonixie): ingegroeide nagels komen heel regelmatig voor. Vaak is de morfologie of het foutief knippen van de nagel de boosdoener. Hierbij zal de nagel ingroeien en hevige pijn en/of ontsteking veroorzaken. Door middel van orthonixie kan dit probleem worden opgelost.

 

Zooltherapie 

Zooltherapie is één van de behandelingen die kan worden uitgevoerd. Hieraan gaat een uitgebreid onderzoek vooraf. Zelfs bij een vermoeden van toekomstige klachten kunnen er preventief zolen worden gemaakt. Na het onderzoek worden de voeten met een 3D afdruksysteem gescand. Via deze afdruk worden de zolen met een specifieke software digitaal ontworpen en daarna vervaardigd, met als eindresultaat volledig op maat gemaakte functionele podologische zolen.

 

Voor wie?

Kinderen - adolescenten - volwassenen - ouderen

Terugbetaling

  • Helan betaalt jaarlijks 50 euro per paar terug.

  • Liberale mutualiteit betaalt om de 2 jaar 30 euro per paar terug.

  • Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen betaalt jaarlijks 50 euro per paar terug.

  • Vlaams & Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen betaalt jaarlijks 50 euro per paar terug.

  • Terugbetaling diabetes type 2: patiënten die een zorgtraject volgen, hebben 2x per jaar recht op een terugbetaling voor een diabetische voetverzorging (nomenclatuur 771153 of 794032) vanuit het RIZIV. De diabetische voetbehandelingen worden voor patiënten met een verhoogd risico op voetwonden (risicoklasse 1, 2a, 2b of 3) door de behandelende arts voorgeschreven.

Betaalwijze

  • Contant

  • Payconiq